Výsledky průzkumu spokojenosti se školním jídlem

Dotazník: Děti jsou s jídlem spokojené. Chtěly by ale palačinky a častěji pizzu

Protože se v poslední době od některých rodičů objevily výhrady ke kvalitě jídla ve školní jídelně, rozhodli jsme se udělat anketu mezi těmi nejpovolanějšími - samotnými školáky. Vyzpovídali jsme 434 dětí od třetí do deváté třídy. Výsledek? Vzhledem k tomu, kolik jídlo stojí, jsou malí strávníci obecně vesměs spokojení.
Nechali jsme je také oznámkovat konkrétní jídelníček za jeden týden. Náš kuchařský tým dostal nejčastěji za jedna.

Pojďme se teď podívat na výsledky podrobně. Nejprve jsme zjišťovali, kolik z oslovených žáků ve školní jídelně jí, bylo to přes 81%.

Z necelých 18%, co do jídelny nechodí, uvedla rovná polovina dětí důvod, že jsou zvyklé jíst doma. Třetině jídlo nechutná, ostatní důvod nespecifikovaly.

Ve zbylých otázkách průzkumu jsme se z pochopitelných důvodů zaměřili na děti, které do jídelny chodí. Ve stručnosti: Prostředí se líbí více než 70% dětí, 80% hodnotí úroveň jídelny jako minimálně dobrou, přes 63% si všimlo loňské změny jídelníčku. Ta se zaměřila na jídla od místních dodavatelů, méně polotovarů a větší pestrost jídel.

Děti mají nejraději pizzu, těstoviny, kuře a buchty. Nejméně oblíbená jsou červená masa a polévky.

Samo za sebe mluví, že aspoň občas si přijde přidat 64% dotazovaných. Mezi jídly, která by si žáci přáli na jídelníček zařadit, byly nejčastěji palačinky (zvážíme) a smažený sýr (probereme s nutriční terapeutkou).

V jídelně žákům nejvíce vadí (42%) nedochucená jídla, což způsobují přísná vnitřní pravidla pro používání umělých dochucovadel a soli. Nicméně hledáme pomocí moderních receptur cesty, jak dětem výraznější chutě dopřát.

Důležitou součástí výzkumu bylo vysvědčení, které děti vystavovaly jednotlivým pokrmům v průběhu vybraného týdne. Kuchaři mají z výsledků radost, ani jeden den nepropadli. Ale úplně nejlepší známky si odnesli v pátek. 62,5 % žáků známkovalo za jedna, 23% za dvě. A vítězné menu? Sekaná pečeně, rajská omáčka, těstoviny a ovoce a druhým jídlem byl kuskus s červenou čočkou, tuňákem a zeleninou, dressing a ovoce.

Naši strávníci mají běžně výběr ze dvou jídel a školní kuchyně zároveň připravuje také jídla dietní. Zajímavé jsou konkrétní poznámky k vybraným jídlům. Např. u výběru rybího masa se několikrát objevují odpovědi „Nemám rád/a ryby" a také u výběru zeleninového rizota se objevily odpovědi „nemám rád zeleninu". Je otázkou, zda těmto dětem nevybírají jídlo rodiče. Podle ankety se tak děje u 15% žáků.

Jak je ale zjevné, děti se stravováním v jídelně žádný zásadní problém nemají. Za relativním nárůstem stížností podle našeho soudu můžou být dva faktory. Prvním je mírné navýšení cen dotovaných obědů, kterým jsme je dorovnali na úroveň běžnou v okolí. Oběd pro jednoho žáka vyjde rodiče na 23 až 30 korun podle věku.

Druhým faktorem může být rychlý růst počtu strávníků. V současnosti naše školní jídelna vaří primárně pro žáky ZŠ Šlapanice, šlapanické gymnázium, ZŠ a MŠ Práce. Během měsíce jen pro ně připraví přibližně 16 tisíc pokrmů. Další velkou skupinou, která se k nám chodí najíst, jsou především senioři, které kompletní menu stojí příznivých 60 korun.

Se všemi poznatky z dotazníkového šetření a také podněty ze schránky přání a stížností se budeme dále zabývat a pracovat na tom, aby si u nás děti pochutnaly ještě víc. Avšak už teď cítíme potřebu kolektivu našich kuchařek za dosavadní snahu a dosažené výsledky poděkovat. Uspokojit na takové úrovni tolik strávníků, s omezenými finančními možnostmi a v tak malé kuchyni, je bez přehánění malý zázrak.

Výsledky dotazníkového šetření

 

 

Spokojenost s jídlem v týdnu od 14. 3. do 18. 3. 2016

 

tisk Tisk stáhnout jako pdf Stáhnout v PDF
Autor: Pavel Vyhňák (9.5.2016)

Odebírat novinky